Nyheter


IMPORT AV AKITA

Info fra Sunnhetsutvalget

NB! Nye importregler fra 20.september 2017!

For at, i størst mulig mån, prøve å unngå å kjøpe "katta i sekken" når du har tenkt å importere en Akita valp, eller voksen, fra utlandet,

har Sunnhetsutvalget laget noen huskeregler:

1. Sjekk med Mattilsynets hjemmeside om hvilke regelverk som gjelder

2. Sjekk gjerne med SU om de kjenner til den aktuelle oppdretteren og linjene.

3. Spør oppdretteren om avlsdyrene er hd-røntgede og gjerne øyenlyste, samt hvordan tidligere valpekull etter foreldredyrene har utviklet seg, hvordan valpene blir sosialisert, gemytt - lette å håndtere eller ikke.

4. Husk å be om "eksport pedigree" fra oppdretter når du har bestemt deg for at du skal ha hunden, slik at den kan registreres i NKK. "FCI registrert" er ikke gyldig for registrering i NKK. NB! Kun hund registrert i NKK kan delta på utstillinger og prøver (slik som lydighet, blodspor mm).

5. Gå innom tollen ved returen. I noen tilfeller må du også ha sagt ifra til grenseveterinæren at du kommer med en valp. Sjekke hva som gjelder ved import fra de enkelte land hos Mattilsynet.

Har du spørsmål, er Sunnhetsutvalget (SU) behjelpelige (kontaktinfo står på "SU's" side).

Det finnes en del "fallgroper" bak linjene som f.eks. hudlidelsen SA, så det gjelder å være litt orientert. Det finnes beklageligvis ingen garantier mot SA, men vi har opparbeidet oss rimelig god kjennskap til linjene.

Lykke til.

Vis eldre nyheter