Akita

Bruksområder


Bjeskas Chamo Kuma, foto Ernst Audvin Lubbe

Til tross for at det krever både tålmodighet og oppfinnsomhet hos eieren for å motivere hunden så har Akitaen et stort spekter av potensielle bruksområder.

Som ettersøkshund fungerer den utmerket da den er meget sporvillig og arbeider rolig og systematisk i sporet. Den er blitt brukt i jakt på både småvilt og fugl, samt bjørn og villsvin (da ble Akitaene brukt to og to) men fungerer best som båndhund da den er stille.

Det kan også nevnes at den er blitt brukt som redningshund, brukshund, sporhund, førerhund, till lydighet og agility. Den har også hevdet seg som trekkhund, selv om den ikke akkurat er noen sprinter, men i gjengjeld innehar den stor utholdenhet. I dag blir Akitaen hovedsakelig brukt som "utvidet" familiehund. Som huskamerat har Akitaen vist seg å være meget behaglig. Den er rolig, bjeffer lite og nyter mesteparten av dagen i din nærhet.

Akitaen har et stort bruksområde men det er nok allikevel ikke den hunderasen som norske brukshundsport utøvere drømmer om.

Den perfekte hunden vil den nok aldri bli, men den kan glimre til på gode dager (når den føler for det) og gjøre et skikkelig godt arbeid.

Det kan vises til meget gode resultater innen bruks-, agility og lydighet men det er spesielt som ettersøkshund den er i sitt rette element. Flere Akitaer er også blitt godkjente ettersøkshunder på skadet vilt.


Agility

Venke Henning

Blodspor

Halvor Størmer

Brukshund

Gry Eikanger

Jakt

Birgitte Leirvik

Lavine

Stig Meier Berg

Lydighet

Hanne Kjelsberg

Slede

Per Ulrich Kristiansen

Kløv

Britt Nyberg